• I Am Not Your Negro


    documentaire
IMDB score 7.6    Filmkrant 4.5 / 5    Lees recensies

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat.

Genre
documentaire
Acteur(s)
Cathy Salvodon, Harry Belafonte, James Baldwin, Malcolm X, Martin Luther King, Medgar Evers, Ray Charles, Samuel L. Jackson, Shumerria Harris
Regisseur(s)
Raoul Peck
Speelduur
93 minuten
Premièredatum
11 mei 2017

Speeltijden voor I Am Not Your Negro

Er zijn momenteel geen speeltijden bekend voor I Am Not Your Negro.
I Am Not Your Negro ging op 11 mei 2017 in première.

Recensies voor I Am Not Your Negro

Filmkrant 4.5 / 5 · Baldwins spiegel Door Patricia Pisters

Met teksten van schrijver James Baldwin (1924-1987) laat I Am Not Your Negro zien dat racisme diep geworteld is in onze machtsstructuren en dat we ons daarvan rekenschap moeten geven. In tijden waarin mensen 'zonder erbij na te denken' racistische beledigingen de wereld in slingeren, is het doortastende gedachtegoed van Baldwin opnieuw nodig om ongemakkelijke vragen te kunnen stellen.

Tip: Lees de complete recensie van Patricia Pisters op Filmkrant.nl.

Nieuwste films & trailers in je mailbox ontvangen?