• Güeros


    drama, komedie
IMDB score 7.5    Rotten Tomatoes (critici) 94%    Rotten Tomatoes (publiek) 84%    Filmkrant 4 / 5    Lees recensies
Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldSeksGrof taalgebruikDiscriminatieDrug- en/of alcoholmisbruik

Speelse hommage aan de nouvelle vague, over een groepje lapzwanzerige studenten in Mexico-Stad, vol charmante, semi-geïmproviseerde scènes, humor en onverwachte wendingen. Speelfilmdebuut van de Mexicaan Alonso Ruiz Palacios, die eerder documentaires maakte. Ondanks de goede ontvangst op de filmfestivals vond Güeros geen distributeur in Nederland – in EYE is de film nu toch te zien. Een moeder stuurt haar lastige tienerzoon naar Mexico-Stad, waar zijn broer de student uithangt, zonder veel met zijn neus in de boeken te zitten. Deze Federico blijkt in een vervallen appartement te wonen zonder elektriciteit, met zijn studentenmaatje Santos, die, net als hij, vooral thuis zit omdat de universiteit is gesloten vanwege de massale studentenprotesten van 1999.
Maar de hoofdstuktitels van de film die zijn vernoemd naar verschillende wijken in de stad, verraden dat de twee zich toch wel af en toe voortbewegen door de stad. Zo beginnen ze een zoektocht naar de golden-oldie zanger Epigmenio Cruz, en jaagt Federico op Ana, een van de leiders van de studentenprotesten. De film, geheel in zwart-wit geschoten, op het ouderwetse 4:3 beeldformaat, wisselt tussen hommage en zelfbewuste parodie; in een scène stapt de regisseur zelf de film in om aan de personages te vragen wat zij van het scenario vinden. De cameraman probeert voortdurend interessante invalshoeken of tegenstellingen te vinden, zoals in de scène waarin een bendelid op de achterbank van de auto lijkt te veranderen in Jezus zodra hij onscherp wordt gesteld. Ook het geluidsontwerp is een bron van humor. De Mexicaanse ster Gael García Bernal trad op als associate producer. De film is niet eerder in Nederland uitgebracht en nu te zien in EYE.

Genre
drama, komedie
Acteur(s)
Tenoch Huerta, Sebastián Aguirre, Ilse Salas
Regisseur(s)
Alonso Ruiz Palacios
Speelduur
106 minuten
Premièredatum
23 jul. 2015

Speeltijden voor Güeros

Er zijn momenteel geen speeltijden bekend voor Güeros.
Güeros ging op 23 jul. 2015 in première.

Recensies voor Güeros

Filmkrant 4 / 5 · Labbekakken in Mexico

Weer een film over een paar labbekakken die niet vooruit te branden zijn? Ja en ook nog in hip zwart-wit. En toch is de Mexicaanse debuutfilm Güeros verfrissend, aanstekelijk en humoristisch.

Tip: Lees de complete recensie op Filmkrant.nl.

Nieuwste films & trailers in je mailbox ontvangen?