https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/180280-87b335bd6242977e81cc313d97de8ff1c2161a55/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Als de kraanvogels overvliegen (2024)

12 Geweld Angst
Meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, winnaar van de Gouden Palm in Cannes en digitaal gerestaureerd.
Bekijk filmtijden
Bekijk trailer

Als de kraanvogels overvliegen

12 Geweld Angst
95 minuten 11-01-2024

Filmposter Als de kraanvogels overvliegen

Meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, winnaar van de Gouden Palm in Cannes en digitaal gerestaureerd.

Met de invasie van Oekraïne en de harde repressie van Poetin lijkt Rusland terug te keren naar de dictatoriale tijden van Stalin, nu in een modern jasje. Anders was dat in het tijdvak 1957-1968, toen Nikita Chroesjtsjov ruimte gaf voor politieke hervormingen en ook het culturele klimaat (relatief) liberaler werd. Een nieuwe generatie filmmakers – onder wie Andrej Tarkovski en Larisa Shepiko – stond op; ze bezongen niet langer de zegeningen van het communisme, maar richtten zich op het levensgevoel van jonge Russen, maatschappelijke kwesties of meer kunstzinnige bespiegelingen. Ook de in Georgië geboren filmer Michail Kalatozov (1903-1973) maakte gebruik van nieuwe vrijheden. Met Als de kraanvogels overvliegen (1957), De brief die nooit verzonden werd (1960) en Soy Cuba (1963/1966), maakte hij internationaal furore. In Als de kraanvogels overvliegen blijft propaganda achterwege en staan de individuele emoties centraal. Dat maakt deze film over een tragische liefdesrelatie tijdens de Tweede Wereldoorlog uniek binnen de sovjetcinema. Kalatozov hanteerde een nieuwe, vrijere filmtaal, vol verrassende cameraposities, en plaveide daarmee de weg voor jonge vernieuwingsgezinde cineasten als Marlen Choetsjiev en Andrej Tarkovski. Mede dankzij de superieure fotografie van cameraman Sergej Oeroesevski (in het brede formaat Sovscope), groeide Als de kraanvogels overvliegen uit tot een klassieker. Een jong stel raakt gescheiden als de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvallen. Hij neemt dienst en vertrekt naar het front, maar wat betekent de oorlog voor de thuisblijvers? Michail Kalatozovs aangrijpende en meesterlijk gefilmde verslag van een tragische liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog kreeg de Gouden Palm, Cannes 1958. Fraaie restauratie (4K) door Mosfilm. De film is zowel Nederlands als Engels ondertiteld beschikbaar.
Als de kraanvogels overvliegen Als de kraanvogels overvliegen Als de kraanvogels overvliegen Als de kraanvogels overvliegen Als de kraanvogels overvliegen
Filmposter Filmposter Als de kraanvogels overvliegen

Regisseur Als de kraanvogels overvliegen

Michail Kalatozov

Schrijvers Als de kraanvogels overvliegen

Onbekend

Cast Als de kraanvogels overvliegen

Tatjana Samojlova
Aleksej Batalov

Alternatieve titels

Als de kraanvogels overvliegen

Letjat zjoeravli

Filmagenda van Als de kraanvogels overvliegen

Als de kraanvogels overvliegen

Wil jij weten waar Als de kraanvogels overvliegen op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Als de kraanvogels overvliegen draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Als de kraanvogels overvliegen informatie

Benieuwd waar Als de kraanvogels overvliegen over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Als de kraanvogels overvliegen. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Als de kraanvogels overvliegen al heeft ontvangen.

Als de kraanvogels overvliegen trailer

Benieuwd of Als de kraanvogels overvliegen iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Als de kraanvogels overvliegen jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Als de kraanvogels overvliegen kunt kijken!