https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/178238-ae755846bc4ba736aea1f81da702021a198fcd18/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Damnation (2022)

12 Geweld Drugs en/of alcoholmisbruik
Grijzen en schaduwtinten verlenen deze existentiële film noir-parabel over wanhoop een bijna abstracte schoonheid te midden van regen, modder en huilende honden.

Bekijk trailer

Damnation

12 Geweld Drugs en/of alcoholmisbruik
116 minuten 15-12-2022

Filmposter Damnation

Grijzen en schaduwtinten verlenen deze existentiële film noir-parabel over wanhoop een bijna abstracte schoonheid te midden van regen, modder en huilende honden.

Béla Tarr maakte een ongrijpbare, melancholieke film over het naderende einde van het communisme. Grijzen en schaduwtinten verlenen deze existentiële film noir-parabel over wanhoop een bijna abstracte schoonheid temidden van regen, modder en huilende honden. Nieuwe 4K-restauratie. Karrer leeft sinds zijn ontslag een teruggetrokken bestaan in een grauw industriestadje op het Hongaarse platteland; zijn avonden brengt hij door in de Titanic Bar: daar staart hij verliefd naar de zangeres, zonder resultaat. Maar de vrouw is al getrouwd. Zo zou de logline of pay-off kunnen luiden voor Béla Tarrs portret van een haveloze man in kommervolle omstandigheden aan de vooravond van de val van het communisme. Zou – want Tarr (Pécs, 1955) is niet een regisseur die zijn werk graag samenbalt in eenvoudige oneliners. Het verhaal speelt in zijn films een ondergeschikte rol, de beelden – in zwart-wit – doen het werk, soundtrack en muziek dragen zijn parabels over de mens als een bundel van existentiële wanhoop. Damnation (1988) behoort met Sátántangó (1994) en Werckmeister harmóniák (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. Alle drie de films zijn op te vatten als commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen en doen de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap snel teniet. Toch is er soms een glimp van verlossing, als de drank vloeit, een balkanorkestje viool, klarinet en drums laat klinken en de barbezoekers zich verliezen in dronken dans. De film is zowel Nederlands als Engels ondertiteld beschikbaar.

Regisseur Damnation

Béla Tarr

Schrijvers Damnation

Onbekend

Cast Damnation

Gyula Pauer
Miklós Székely B.
Vali Kerekes

Alternatieve titels

Damnation

Kárhozat

Damnation

Wil jij weten waar Damnation op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Damnation draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Damnation informatie

Benieuwd waar Damnation over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Damnation. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Damnation al heeft ontvangen.

Damnation trailer

Benieuwd of Damnation iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Damnation jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Damnation kunt kijken!