https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/111675-c88742ccbda13e8c83470ae8b9821743fc857abe/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

De Achtste Dag

AL
De Achtste Dag neemt je mee naar de zeven spannendste dagen van 2008.

Bekijk trailer

De Achtste Dag

AL
92 minuten Documentaire 26-04-2018

Recensies De Achtste Dag

MovieMeter: 2,86
De Achtste Dag neemt je mee naar de zeven spannendste dagen van 2008.

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van FORTIS/ABN AMRO nemen Europese leiders van toen ons mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Vandaag, op ‘de achtste dag’, delen ze hun diepste inzichten, frustraties en angsten over de crisis. Hoe ging het eraan toe in de achterkamers van de macht? En waar staan we nu, tien jaar later?  “Het was zo groot, zo zwart, zo onbekend, ik wilde wegblijven daarvan.” Oud-minister Bos is duidelijk over zijn angsten voor de grote onbekende crisis die hard op de deur klopte.
Samen met andere Europese politici en toezichthouders stopte hij op kosten van de belastingbetaler honderden miljarden in het redden van banken, om te voorkomen dat de hele boel echt in elkaar klapte. Hoe ging dat nou echt? Hoe neem je een beslissing om miljarden te stoppen in een bank waarvan je niets weet? De Achtste Dag neemt je mee naar de zeven spannendste dagen van 2008.  Van overstroomde badkamers met jengelende kinderen naar hazenslaapjes op zeventiende-eeuwse bankjes en tapijten. Van comfortabele auto-achterbanken tot oude regeringsvliegtuigen en broeierige kamers. Het redden van een bank gaat je niet in koude kleren zitten, laat staan als de val van die ene bank de ondergang van het hele Europese financiële systeem in gang zou kunnen zetten. Geen banken en geen geld, nergens meer kunnen pinnen, geen eten meer in de supermarkten en geen benzine bij de pomp. Een film over een burenstrijd tussen België en Nederland, die uit de hand dreigt te lopen door conflicterende karakters en cultuurverschillen. De botheid – door Nout Wellink oprechte arrogantie genoemd – van de Nederlanders, botst hard met de flegmatieke houding van de Belgen. En dat in een week waarin elke beslissing om een bank wel of niet te redden, waar dan ook in Europa, alsnog het wankele evenwicht voorgoed dreigde te verstoren. En nu? Gaat het echt weer zo goed als we denken? Kunnen we rustig gaan slapen? Dat is nog maar de vraag, aldus Bos en Trichet. “Een van de grootste redenen van de crisis waren de hoge schulden. Nu zijn ze nog hoger dan in 2008. De risico’s op een grote crisis zijn nu misschien nog wel groter dan voor 2008.” Met Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Jean Claude Trichet, Mervyn King, Yves Leterme, Didier Reynders en Nout Wellink.

Regisseurs De Achtste Dag

Yan Ting Yuen

Robert Kosters

Schrijvers De Achtste Dag

Onbekend

Cast De Achtste Dag

Wouter Bos
Jean-Claude Trichet
Jan Peter Balkenende
Mervyn King
Yves Leterme

Bioscoopagenda van De Achtste Dag

Helaas draait De Achtste Dag niet meer in de bioscoop. De film ging in premiere op 26-04-2018.

De Achtste Dag

Wil jij weten waar De Achtste Dag op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar De Achtste Dag draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

De Achtste Dag informatie

Benieuwd waar De Achtste Dag over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over De Achtste Dag. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies De Achtste Dag al heeft ontvangen.

De Achtste Dag trailer

Benieuwd of De Achtste Dag iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de De Achtste Dag jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij De Achtste Dag kunt kijken!