https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/219163-76f330aec99b1155f1fec9df30b6ce4468adee30/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Bewariërs (2024)

AL
Drie verhalen over de tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring genomen bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven.

Bewariërs

AL
70 minuten 09-05-2024

Filmposter Bewariërs

Drie verhalen over de tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring genomen bezittingen, hun Joodse eigenaren én de bewaarders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven.

In de 70-minuten durende documentaire Bewariërs worden verhalen verteld over de tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de beheerders ervan. Tijdens de oorlog moesten Joden al hun eigendommen inleveren bij de bezetter. Wat ook maar enigszins van (emotionele) waarde was lieten ze daarom noodgedwongen achter bij niet-Joodse kennissen en buren voor bewaring. Van kostbare juwelen tot alledaagse meubels, alles werd toevertrouwd aan anderen met het idee dit na afloop van de oorlog weer op te halen. Van de Joden die uiteindelijk terugkeerden na de oorlog, konden velen hun eigen huis niet meer betrekken. En hoewel er beheerders waren die de goederen teruggaven zoals beloofd, gebeurde dat vaak niet. De mensen die de Joodse goederen in bezit hielden, werden aangeduid als ‘bewariërs’: een samentrekking van de woorden ‘bewaren’ en ‘ariër’. Vanuit Joods perspectief een beladen term omdat het aangeeft dat na de oorlog teruggekeerde Joden opnieuw onrecht werd aangedaan, nu door hun eigen landgenoten. Bewariërs toont drie verschillende verhalen die de diepgaande impact van deze gebeurtenissen laten zien. Van bewaarders die trouw waren aan hun beloften en de bezittingen teruggaven, tot de schrijnende verhalen van hen die weigerden dit te doen. De film belicht de zoektochten naar erfgenamen van Joden die nooit terugkeerden uit de kampen, evenals de innerlijke strijd van de huidige bewaarders over wat te doen met de bezittingen die zij onder hun hoede hebben.

Regisseurs Bewariërs

Timon Moll

Sanne Kortooms

Schrijvers Bewariërs

Judith van Vliet

Cast Bewariërs

Onbekend

Filmagenda van Bewariërs

Bewariërs

Wil jij weten waar Bewariërs op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Bewariërs draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Bewariërs informatie

Benieuwd waar Bewariërs over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Bewariërs. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Bewariërs al heeft ontvangen.

Bewariërs trailer

Benieuwd of Bewariërs iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Bewariërs jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Bewariërs kunt kijken!