Eraserhead (2017)

16 Angst
De Citizen Kane van de horrorfilm.
Bekijk filmtijden
Bekijk trailer

Eraserhead

16 Angst
89 minuten Horror 23-11-2017

Recensies Eraserhead

Metacritic: 87,1
MovieMeter: 3,54
Rotten Tomatoes 90

Filmposter Eraserhead

De Citizen Kane van de horrorfilm.

‘De Citizen Kane van de horrorfilm’, schreef Schokkend Nieuws. Veertig jaar na de première is David Lynchs cultklassieker opnieuw te zien, nu in een spiksplinternieuwe digitale restauratie (4K). Het speelfilmdebuut van David Lynch is terug in de bioscopen, samen met de documentaire David Lynch: The Art Life. Eraserhead is even enigmatisch gebleven als zijn schepper, regisseur en beeldend kunstenaar David Lynch. Diens lange-speelfilmdebuut ging 19 maart 1977 in première op het Filmex Film Festival in Los Angeles, trok niet meer dan 25 bezoekers maar groeide in de jaren daarna uit tot cultklassieker. De film was in Nederland pas in 1983 te zien. Lynchs vertelling over Henry Spencer (Jack Nance), een jongeman met een excentrieke bos haar die zijn vriendinnetje heeft bezwangerd en met zijn gezinnetje een afbraakappartement betrekt, viel de meeste filmcritici zwaar op de maag. Plot, psychologie en storyline waren het raam uitgegooid, wat restte was een surrealistische bespiegeling over leven en dood, seks en het universum, verpakt in zwarte humor, onderstreept door een macabere industriële soundtrack. Onder kunst- en horrorliefhebbers gold de film als een meesterlijke groteske. De manier waarop Lynch de beklemming verbeeldde van een stel dat een mutant als kind baart, een wormvormig, nauwelijks menselijk creatuur dat dag en nacht huilt, was zowel aangrijpend als angstaanjagend. ‘A dream of dark and troubling things’, zei Lynch over zijn debuut. De digitale 4K-restauratie werd in 2014 voltooid en kwam tot stand onder supervisie van de regisseur in samenwerking met mediaconcern CBS en het Franse filmproductie- en distributiebedrijf MK2 films. De heruitbreng bevat de originele stereosoundtrack en doet recht aan het experimentele sounddesign van Alan R. Splet en Frederick Elmes’ betoverende zwartwit camerawerk. De heruitbreng valt samen met de uitbreng van de documentaire David Lynch: The Art Life en loopt vooruit op de grote David Lynch-overzichtstentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum Maastricht, te zien vanaf eind november 2018. De solo is de eerste museale presentatie van het oeuvre van David Lynch in Nederland.
Filmposter Filmposter Eraserhead

Regisseur Eraserhead

David Lynch

Schrijvers Eraserhead

David Lynch

Cast Eraserhead

Jeanne Bates
Jack Nance
Allen Joseph
Charlotte Stewart

Filmagenda van Eraserhead

Eraserhead

Wil jij weten waar Eraserhead op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Eraserhead draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Eraserhead informatie

Benieuwd waar Eraserhead over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Eraserhead. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Eraserhead al heeft ontvangen.

Eraserhead trailer

Benieuwd of Eraserhead iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Eraserhead jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Eraserhead kunt kijken!