https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/219926-ab3121915dba9a5fb20ffed93bdbc438727835b7/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Eureka (Previously Unreleased) (2024)

16
De inheemse bewoners van een Braziliaans regenwoud zijn al niet veel beter af dan die van een native-American reservaat, in deze magisch-realistische film met een glansrol voor een ooievaar.

Eureka (Previously Unreleased)

16
147 minuten 18-07-2024

Filmposter Eureka (Previously Unreleased)

De inheemse bewoners van een Braziliaans regenwoud zijn al niet veel beter af dan die van een native-American reservaat, in deze magisch-realistische film met een glansrol voor een ooievaar.

In Eureka werkt regisseur Lisandro Alonso, na Jauja (2014), voor de tweede maal samen met acteur Viggo Mortensen. De laatste bracht Alonso in contact met de bewoners van het Pineridge-reservaat in South-Dakota, waar een groot deel van de film werd opgenomen. Een archetypische cowboy (Viggo Mortensen) sjokt een archetypisch westernstadje binnen op een archetypische wraakmissie. Wacht, het is 'maar' een film in de film die de kijker vervolgens naar een hedendaags Native-American reservaat transporteert waar de inheemse politieagente Aliana met de uitwassen – geweld, openbare dronkenschap – van de uitzichtloze armoede wordt geconfronteerd. Aliana's nichtje Sadie ziet maar één uitweg uit de misère; een toverdrankje van haar grootvader dat nieuwe dimensies opent. Waarna de handeling zich verplaatst naar het Braziliaanse regenwoud anno 1974, waar de bevolking het al niet veel beter vergaat dan in de VS, in welk tijdperk ook. Een film die op papier een overdaad aan plot lijkt te bevatten, openbaart zich in de praktijk als een dromerig meanderende bespiegeling over de 'ander' die zich in het beste geval tegen onwetendheid en in het slechtste tegen vijandigheid moet verweren. De Argentijn Alonso schept zijn eigen magisch-realistische werkelijkheid, met een beschouwende rol voor een Jabiru-ooievaar. Een imponerend, sierlijk schepsel, dat met zijn grijszwarte hals en dito bek voor een wonderbaarlijk schouwspel zorgt. Lisandro Alonso's allereerste film was La libertad (2001). Sinds dat debuut is hij uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de nieuwe Argentijnse cinema. Eureka is zijn zesde, nauwelijks te classificeren film. Filmfestival Gent omschreef de film mooi: 'Alsof John Ford, David Lynch en Apichatpong Weerasethakul samen een film draaiden en Lisandro Alonso er dan mee aan de haal ging.' Alonso combineert zijn unieke visie met poëzie en filosofie in een film waarin niet-professionele acteurs optreden naast beroemdheden als Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni en Maria Medeiros. Creative producer is de Nederlandse producent Ilse Hughan, die al meer dan twintig jaar films maakt met Alonso, van Los muertos tot en met Eureka, en nu samen met hem aan La libertad dos werkt. Eureka ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes. De film is beschikbaar met Nederlandse of Engelse ondertitels.

Bekijk het aanbod van Eureka (Previously Unreleased)

Regisseur Eureka (Previously Unreleased)

Lisandro Alonso

Schrijvers Eureka (Previously Unreleased)

Onbekend

Cast Eureka (Previously Unreleased)

Onbekend

Filmagenda van Eureka (Previously Unreleased)

Eureka (Previously Unreleased)

Wil jij weten waar Eureka (Previously Unreleased) op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Eureka (Previously Unreleased) draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Eureka (Previously Unreleased) informatie

Benieuwd waar Eureka (Previously Unreleased) over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Eureka (Previously Unreleased). Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Eureka (Previously Unreleased) al heeft ontvangen.

Eureka (Previously Unreleased) trailer

Benieuwd of Eureka (Previously Unreleased) iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Eureka (Previously Unreleased) jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Eureka (Previously Unreleased) kunt kijken!