https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/112063-8da63f5c720402e7c003210ba02fab6cf1dcdb7b/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Fanny & Alexander (2018)

12 Geweld Grof taalgebruik Drugs en/of alcoholmisbruik
Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren, winnaar van vier Oscars en een Golden Globe nu digitaal gerestaureerd.

Fanny & Alexander

12 Geweld Grof taalgebruik Drugs en/of alcoholmisbruik
188 minuten Drama 20-12-2018

Recensies Fanny & Alexander

MovieMeter: 3,83
Metacritic: 100,1
Rotten Tomatoes 100

Filmposter Fanny & Alexander

Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren, winnaar van vier Oscars en een Golden Globe nu digitaal gerestaureerd.

Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie. In zijn laatste bioscoopfilm blikt Ingmar Bergman terug op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren: de door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een verkapt zelfportret – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf. Fanny & Alexander is de director’s cut van de oorspronkelijke tv-film van 312 minuten. Ingmar Bergman (1918) zou dit jaar 100 zijn geworden. Hij geldt met Michelangelo Antonioni en Federico Fellini als een van de vertegenwoordigers van de zogeheten ‘auteurscinema’. Bergman heeft een fascinatie voor beklemmende existentiële vragen (hoe te leven zonder religie? hoe te leven als man en vrouw?). Ook nam Bergman graag een kijkje achter de façade van de Scandinavische welvaart. In Scènes uit een huwelijk (1973) bijvoorbeeld heeft vrijwel iedereen een Volvo en een zomerhuis, maar blijken menselijke relaties zonder uitzondering problematisch en ontwrichtend neurotisch. Na Fanny en Alexander (1982-2007), een tragikomische terugblik op zijn kindertijd, kondigde Bergman aan dat hij niet langer bioscoopfilms wilde maken. ‘Het echte menselijke drama speelt zich iedere dag op de televisie af en wie als kunstenaar de mensen wil bereiken kan maar beter meteen voor de televisie gaan werken.' Naast zijn tv-werkzaamheden wierp Bergman zich vol overgave op zijn oude liefde, het theater. Tot 1995 is hij regisseur van het Koninklijk Theater van Stockholm. Ondertussen publiceert hij de autobiografie ‘De magische lantaarn’ (1987) en schrijft hij het scenario van Liv Ullmanns film Ontrouw (2000).

Bekijk het aanbod van Fanny & Alexander

Regisseur Fanny & Alexander

Ingmar Bergman

Schrijvers Fanny & Alexander

Ingmar Bergman

Cast Fanny & Alexander

Bertil Guve
Ewa Fröling
Pernilla Allwin
Kristina Adolphson
Börje Ahlstedt
Kristian Almgren

Fanny & Alexander

Wil jij weten waar Fanny & Alexander op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Fanny & Alexander draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Fanny & Alexander informatie

Benieuwd waar Fanny & Alexander over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Fanny & Alexander. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Fanny & Alexander al heeft ontvangen.

Fanny & Alexander trailer

Benieuwd of Fanny & Alexander iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Fanny & Alexander jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Fanny & Alexander kunt kijken!