https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/211964-68403e81e2ee5db683dd9de31677978b7287323a/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Fitzcarraldo (2023)

AL
Zakenman Fitzcarraldo (Klaus Kinski) wil een operahuis laten bouwen in het Peruaanse regenwoud – om bij zijn kavel te komen laat hij een stoomboot over de heuvels trekken.
Bekijk op Picl
Bekijk trailer

Fitzcarraldo

AL
158 minuten Avontuur, Drama 15-06-2023

Recensies Fitzcarraldo

MovieMeter: 3,75
Rotten Tomatoes 78

Filmposter Fitzcarraldo

Zakenman Fitzcarraldo (Klaus Kinski) wil een operahuis laten bouwen in het Peruaanse regenwoud – om bij zijn kavel te komen laat hij een stoomboot over de heuvels trekken.

Zakenman Fitzcarraldo (Klaus Kinski) wil een operahuis laten bouwen in het Peruaanse regenwoud – om bij zijn kavel te komen laat hij een stoomboot over de heuvels trekken. De levensgevaarlijke krachttoer werd zonder trucage gefilmd. Het is een plan dat anderen voor waanzinnig zouden houden. Herzog en Kinski zijn opnieuw tot elkaar veroordeeld. Peru, begin 20ste eeuw: zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd ‘Fitzcarraldo’, is gek van opera, en in het bijzonder van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Voor hem wil hij, midden in het regenwoud, een operahuis laten bouwen. Om het benodigde geld te verzamelen koopt Fitzcarraldo een kavel voor een rubberplantage en scheept zich in op een stoomboot naar het oerwoud. Dat is, in een paar regels, het verhaal van Fitzcarraldo, een man die niet alleen zijn dromen droomt maar ze ook tot werkelijkheid wil maken, tegenslagen niettegenstaande. Een typisch Herzog-personage dus, op maat gesneden voor Herzogs ‘liebster Feind’, Klaus Kinski. (De twee stonden elkaar ook bij de opnamen van andere producties – Aguirre…, Nosferatu…, Woyczek en Cobra Verde – naar het leven, Herzog dreigde zelfs een keer Kinski neer te schieten.) Zijn minnaar, Molly, wordt gespeeld door Claudia Cardinale. Het laatste deel van Fitzcarraldo, waarin het stoomschip over twee heuvels wordt getrokken door leden van de Aguarana-stam, bracht de film mythische status, ten goede en ten kwade. De opnamen van het schip dat in slakkengang door het woud wordt getrokken zijn adembenemend, helemaal als de aan de boot bevestigde touwen knappen. Maar: had Herzog zijn crew en figuranten niet roekeloos behandeld? Herzog weerlegde de meermaals geuite beschuldigingen – er zouden figuranten zijn omgekomen, crewleden waren aan (te) groot gevaar blootgesteld geweest – als opgeklopte mediahetze, bedoeld om de oplages van de schandaalpers te verhogen. Er waren ongelukken geweest – vliegtuigcrashes, een verdronken stamlid – maar die waren niet gerelateerd aan de opnamen of de productie. Wat bleef was het verwijt dat de regisseur zijn standpunt wat betreft de koloniale setting van het verhaal niet verduidelijkte. In de film althans, want in interviews liet Herzog weten dat hij met de Aguaranas waterdichte contracten had afgesloten en hen, na de opnamen, had bijgestaan in de juridische strijd om de onaantastbaarheid van het Aguarana-grondgebied. De film zelf, zei Herzog met typisch cryptische Herzog-logica, maakte duidelijk waar de regisseur stond. Onderdeel Gouden Palm-competitie in Cannes en genomineerd voor een Golden Globe. Deze digitaal gerestaureerde film is beschikbaar in de Duitse of Engelse taal en met Nederlandse of Engelse ondertitels. Deze film is onderdeel van het filmprogramma bij de tentoonstelling ‘Werner Herzog – The Ecstatic Truth’, van 18 juni t/m 1 oktober 2023 in Eye Filmmuseum.

Bekijk het aanbod van Fitzcarraldo

Regisseur Fitzcarraldo

Werner Herzog

Schrijvers Fitzcarraldo

Werner Herzog

Cast Fitzcarraldo

Claudia Cardinale
José Lewgoy
Klaus Kinski
Miguel Ángel Fuentes

Fitzcarraldo

Wil jij weten waar Fitzcarraldo op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Fitzcarraldo draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Fitzcarraldo informatie

Benieuwd waar Fitzcarraldo over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Fitzcarraldo. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Fitzcarraldo al heeft ontvangen.

Fitzcarraldo trailer

Benieuwd of Fitzcarraldo iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Fitzcarraldo jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Fitzcarraldo kunt kijken!