Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel (2022)

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

97 minuten 30-06-2022
De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland. Het verhaal van de polder-Panda De grutto is eigenlijk de Nederlandse ‘polder-panda’; onze nationale vogel levend in onze weilanden. In rap tempo verdwijnt de vogel uit ons land. Het oer-Hollandse beeld van de parmantige steltloper in de bloemrijke weilanden van onze polders is steeds vaker met een lampje te zoeken. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons landschap? Deze intieme en indrukwekkende documentaire van Ruben Smit laat zien hoe de vogel probeert te overleven in een continue veranderende wereld. De vogel wordt gevolgd op zijn reis over de wereld en in de tijd. En we ontmoeten de mensen die hij ontmoet. Het verhaal start in de uitgestrekte veenmoerassen van Estland waar de oer-Grutto leeft zoals hij ooit leefde in Nederland. Verder, diep in de binnenlanden van Afrika in Senegal overwintert de grutto in mangrovebossen tussen de vissers en rijstboeren. Pas als het regenseizoen start probeert hij een graantje mee te pikken. Het klimaat verandert. En door droogte, overstromingen en andere weersextremen is het leven voor de rijstboeren zwaar. Daar komt de grutto ook nog bij; en zijn gesnoep aan de rijst zorgt voor voortdurende spanning. Vroeg in februari start de duizelingwekkende tocht naar Europa. In een non-stop vlucht van twee dagen vliegt de vogel duizenden kilometers. In Portugal verzamelen tienduizenden vogels om vervolgens de laatste etappe af te leggen naar Nederland. Want Nederland is de kraamkamer van de grutto. In ons koude kikkerland probeert driekwart van de wereldpopulatie voor nageslacht te zorgen. In de weilanden van boer Piet en boer Wim moeten ze vele tegenslagen overwinnen om uiteindelijk voor vliegvlugge kuikens te zorgen. Van jagende roofvogels tot maaimachines en slagregens. Overal ligt gevaar op de loer. Een andere groep grutto’s vliegt door tot in IJsland. In het vruchtbare land van vulkanen floreert de grutto als nooit tevoren. Deze natuurdocumentaire vertelt op unieke wijze het magistrale verhaal van onze grutto die symbool staat voor de rol van biodiversiteit in onze huidige samenleving. Een indrukwekkende reis in tijd en ruimte waarin vogels én boeren hun best doen om te overleven.

Regisseur Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Melchert Meijer zu Schlochtern

Schrijvers Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Onbekend

Cast Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Onbekend

Filmagenda van Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Wil jij weten waar Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel informatie

Benieuwd waar Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel al heeft ontvangen.

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel trailer

Benieuwd of Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel kunt kijken!