Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst (2021)

Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

15-05-2021
Na vijf jaar bezettingstijd komt in mei 1945 een einde aan de Duitse overheersing en is Nederland weer vrij. Dat geldt echter niet voor iedereen. NSB’ers, collaborateurs en Nederlanders die dienst nemen bij de Waffen SS worden direct na de bevrijding opgepakt en vastgezet in afwachting van hun proces. In de periode 1940-1945 zijn er ruim 300.000 Nederlanders die samenwerken met de bezetter. Ook diverse Noordwijkers sluiten zich aan bij de Duitsers en treden in Duitse dienst. Met de titel Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst geeft historicus Koen Marijt (Koen van Toen) een lezing over Noordwijkers die dienst nemen bij de Duitsers. Zij kiezen voor dienst bij de NSKK, de Waffen SS, de Kriegsmarine of een andere Duitse organisatie. Waarom kiezen sommige Noordwijkers er in bezettingstijd voor om in Duitse dienst te treden? Wat zijn hun beweegredenen? En waren zij allen lid van de NSB? Vragen die tijdens de lezing beantwoord zullen worden. Daarnaast komen ook de arrestaties van Duitsgezinde en het kaalscheren van ‘moffenmeiden’ als onderwerpen in de lezing naar voren.

Regisseur Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

Onbekend

Schrijvers Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

Onbekend

Cast Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

Onbekend

Filmagenda van Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

Wil jij weten waar Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst informatie

Benieuwd waar Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst al heeft ontvangen.

Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst trailer

Benieuwd of Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Historische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst kunt kijken!