Kom en zie (2018)

16 Geweld Grof taalgebruik
Elem Klimovs schildering van de naziterreur in Wit-Rusland, gezien door de ogen van het partizanenjongetje Forja, won vorig jaar de prijs van Beste restauratie van het filmfestival van Venetië.
Bekijk filmtijden
Bekijk trailer

Kom en zie

16 Geweld Grof taalgebruik
142 minuten Drama 18-10-2018

Recensies Kom en zie

MovieMeter: 3,93
Rotten Tomatoes 97

Filmposter Kom en zie

Elem Klimovs schildering van de naziterreur in Wit-Rusland, gezien door de ogen van het partizanenjongetje Forja, won vorig jaar de prijs van Beste restauratie van het filmfestival van Venetië.

Verwacht geen heldenverhalen of spektakel á la Spielberg. De klassieker Kom en zie is de boeken ingegaan als de anti-oorlogsfilm die oorlog bijna fysiek ervaarbaar maakt. Elem Klimovs schildering van de naziterreur in Wit-Rusland, gezien door de ogen van het partizanenjongetje Forja, won vorig jaar de prijs van Beste restauratie van het filmfestival van Venetië en wordt in Nederland uitgebracht door Eye. Wit-Rusland, 1943: de SS van Heinrich Heydrich en Hitlers Wehrmacht houden huis onder de bevolking van de dorpjes van de uitgestrekte Sovjet -republiek. De vijftienjarige Florja is getuige van extreme misdaden; hij trekt op met de partizanen in het bos en raakt verzeild in zijn geboortedorp waar iedereen is uitgemoord. De doorstane gruwelen veranderen de vrolijke jongen in een vroegoude man. Regisseur Elem Klimov zet alle middelen in om een bijna fysieke belevenis van oorlog over te brengen. Kom en zie werd een woeste, lyrische koortsachtige droom, waarin het geweld, de razernij en de verschrikkingen van de oorlog heel dichtbij komen. Klimov was zich bewust van het confronterende karakter van zijn film, die hij zag als een noodzakelijke getuigenis, een testament voor ‘de immense tragedie een heel volk aangedaan, een verslag van de oorlog, die de hel is.’ Kom en zie – een adaptatie van de gelijknamige roman van Aleksandr Adamovitsj – is een van de klassiekers die door de Russische productiemaatschappij Mosfilm digitaal is gerestaureerd. Mosfilm werd opgericht in 1923 en richt zich op het behoud en de verspreiding van meesterwerken van de Russische cinema, waarvan een aanzienlijk deel werd geproduceerd tijdens de sovjetjaren.
Filmposter Filmposter Kom en zie

Regisseur Kom en zie

Elem Klimov

Schrijvers Kom en zie

Elem Klimov

Ales Adamovich

Cast Kom en zie

Aleksei Kravchenko
Liubomiras Lauciavicius
Olga Mironova
Aleksey Kravchenko
Liubomiras Laucevicius
Vladas Bagdonas

Alternatieve titels

Come and See

Kom en zie

Idi i smotri

Filmagenda van Kom en zie

Kom en zie

Wil jij weten waar Kom en zie op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Kom en zie draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Kom en zie informatie

Benieuwd waar Kom en zie over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Kom en zie. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Kom en zie al heeft ontvangen.

Kom en zie trailer

Benieuwd of Kom en zie iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Kom en zie jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Kom en zie kunt kijken!