La dentellière

Huppert werd voor haar subtiele vertolking - haar eerste hoofdrol - door de British Film Academy bekroond met de prijs voor de beste nieuwkomer
Bekijk filmtijden
Bekijk trailer

La dentellière

107 minuten Drama 11-07-2019
MovieMeter: 3,83
Rotten Tomatoes 86
Huppert werd voor haar subtiele vertolking - haar eerste hoofdrol - door de British Film Academy bekroond met de prijs voor de beste nieuwkomer

De 22-jarige Isabelle Huppert is een zwijgzaam kapstertje dat door haar grote liefde, een student, wordt vernederd en verlaten, waarna ze in een psychiatrische inrichting belandt. Huppert werd voor haar subtiele vertolking - haar eerste hoofdrol - door de British Film Academy bekroond met de prijs voor de beste nieuwkomer. Het lijkt een simpel, bijna banaal gegeven: de mislukte romance tussen een intellectueel en een eenvoudig volksmeisje, ontleend aan een roman van Pascal Laine. Maar de Zwitserse regisseur Claude Goretta maakte er een zeer genuanceerde karakterstudie van, met een tot in de details berekende cameravoering. Béatrice, bijgenaamd Pomme (Huppert), is een negentienjarige leerling-kapster met een nogal teruggetrokken karakter. Ze spreekt zich nauwelijks uit. Haar levenslustige vriendin Marylène sleept haar mee op een vakantie naar Cabourg in Normandië. Daar laat Pomme zich verleiden door François, een student die even verlegen is als zij maar haar toch imponeert met zijn kennis. Na terugkeer naar Parijs gaan ze samenwonen. Wanneer François haar voorstelt aan zijn ouders, wordt de sociale kloof pijnlijk voelbaar. De idylle is gebroken en Pomme vertrekt stilletjes. Later ziet François haar terug in een psychiatrische inrichting. Voor Pomme is het leven gestopt op de dag dat zij werd afgewezen: zij zit opgesloten in haar zwijgzaamheid. In een interview zei Huppert: 'Het zijn vooral vrouwen die zich in stilte proberen los te maken. Ik zoek naar de frictie tussen vrijheid en afspraken. Het tussengebied waarin zekerheden worden losgelaten zonder dat er concreet iets nieuws voor in de plaats komt.' De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes.

Geregisseerd door

Claude Goretta

Schrijvers

Pascal Lainé

Claude Goretta

Cast

Isabelle Huppert
Florence Giorgetti
Yves Beneyton
Annemarie Düringer

Alternatieve titels

The Lacemaker

La dentellière

The Lacemaker / De kantwerkster

Filmagenda van La dentellière

La dentellière

Wil jij weten waar La dentellière op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar La dentellière draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

La dentellière informatie

Benieuwd waar La dentellière over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over La dentellière. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies La dentellière al heeft ontvangen.

La dentellière trailer

Benieuwd of La dentellière iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de La dentellière jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij La dentellière kunt kijken!