Lars von Trier Collectie (2023)

16 Angst Grof taalgebruik Geweld

Lars von Trier Collectie

16 Angst Grof taalgebruik Geweld
30-09-2023

Filmposter Lars von Trier Collectie

Lars von Trier vestigde zijn naam als filmmaker met een trilogie van films over een donker en getraumatiseerd Europa: Element of Crime (1984), Epidemic (1987) en Europe (1991). Het was echter zijn tweede televisie-uitstapje, The Kingdom (1994), mede geregisseerd door Morten Amfred, dat hem publieke bijval bezorgde en hielp bij het definiëren van een stijl die zou worden geformaliseerd als Dogme 95 - een strikt manifest voor filmproductie. Dogme was een oproep tot  een veel eenvoudiger vorm van filmmaken: gebruik van handcamera's en beschikbaar licht, niet-generieke plotten en regisseurs die niet op de aftiteling stonden. Dit esthetische regime vormde de achtergrond voor zijn tweede trilogie, Breaking the Waves (1996), The Idiots (1998) en Dancer in the Dark (2000). Deze films, opgenomen in wat hij de "Golden Heart Trilogy" noemt, geïnspireerd op een kinderboek, zijn verhalen over de overgave en verheerlijking van vrouwen. Veel van zijn films werden geselecteerd voor internationaal gerenommeerde festivals en aldaar bekroond met vele prijzen. Met name in Cannes werden veel zijn films bekroond dan wel genomineerd voor een Gouden Palm of andere prijzen. Maar ook Césars in Frankrijk, Goya’s in Spanje, European Film Awards en vele Deense film prijzen vielen hem voor veel van zijn films ten deel. Het was echter ook in Cannes (in 2011) dat hij door de organisatoren van het festival als persona non grata werd verklaard, na enkele ophefmakende antisemitische uitspraken. Zo zei hij onder meer dat hij Hitler wel een beetje begrijpt en zelfs sympathie voor hem heeft. Hij haastte zich om zich te verontschuldigen voor de omstreden, zij het als grap bedoelde uitspraken. Twee jaar na zijn uitspraken was hij alweer welkom in Cannes maar desondanks liet hij zich zeven jaar niet zien op één van de meest aansprekende filmfestivals ter wereld. In 2018 was hij met de film The House That Jack Built weer aanwezig in Cannes. In de tussentijd maakte hij ook nog het veelbesproken Nymphomaniac, waarin hij in twee nogal erotisch getinte delen het levensverhaal verteld van de nymfomane Joe, gespeeld door Charlotte Gainsbourg. Het merendeel van zijn films werd geproduceerd door Zentropa, het Deense filmproductiebedrijf dat hij in 1992 samen oprichtte met producer Peter Aalbæk Jensen. Het bedrijf produceerde onder andere ook de Oscar winnende films Jagten en In A Better World (beide te zien op CineMember).  In de zomer van 2022, toen hij de laatste hand aan het leggen was aan het derde seizoen van zijn TV-serie The Kingdom, werd de ziekte van Parkinson bij hem vastgesteld. The Kingdom Exodus is inmiddels voltooid maar of de ziekte zijn filmplannen voor de toekomst in de war schopt, is tot op heden niet bekend.

Bekijk het aanbod van Lars von Trier Collectie

Filmposter Filmposter Lars von Trier Collectie

Regisseur Lars von Trier Collectie

Lars von Trier

Schrijvers Lars von Trier Collectie

Onbekend

Cast Lars von Trier Collectie

Onbekend

Lars von Trier Collectie

Wil jij weten waar Lars von Trier Collectie op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Lars von Trier Collectie draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Lars von Trier Collectie informatie

Benieuwd waar Lars von Trier Collectie over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Lars von Trier Collectie. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Lars von Trier Collectie al heeft ontvangen.

Lars von Trier Collectie trailer

Benieuwd of Lars von Trier Collectie iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Lars von Trier Collectie jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Lars von Trier Collectie kunt kijken!