Operatie Oosterschelde (2020)

Operatie Oosterschelde

05-08-2020
Na de watersnoodramp van 1953 kwam de Deltawet tot stand. Een aantal grote zeegaten in het zuidwesten van Nederland zou worden afgesloten met dichte dammen. Dat bood bescherming tegen de zee. Over de gevolgen voor landschap en milieu werd niet nagedacht. Eén man protesteerde: ir Jan Loeff, hoofdredacteur van de ANWB Waterkampioen. Later kreeg hij medestanders, maar hun protesten werden tot het eind van de jaren zestig niet serieus genomen. Toen kantelde de tijdgeest. Er ontstond een pril milieubesef. Progressieve politieke partijen kregen de wind in de zeilen. Enkele politici wilden afsluiting van de Oosterschelde voorkomen, waaronder Jan Terlouw (D66) en Wim Meijer (PvdA). Er was een heuse Zeeuwse verzetsbeweging, de Aktiegroep Oosterschelde Open. Journalisten (o.a. Kees Slager) en studenten van o.a. de Technische Universiteit in Delft steunden de strijd. En de Zeeuwse tv-maker Rob van Hoek berichtte erover in het programma Van Gewest tot Gewest. Uiteindelijk gaf de komst van de regering Den Uyl de doorslag. Men benoemde een commissie die adviseerde om een dam met een stormvloedkering te bouwen. D66 dreigde met een kabinetscrisis. De rest is geschiedenis. Na veel wikken en wegen stemde de Tweede Kamer in met de bouw van de huidige Oosterscheldekering. De hoofdrolspelers van toen vertellen in de film over hun strijd en overwinning. Gekochte tickets kunnen niet geretourneerd of omgeruild worden.

Regisseur Operatie Oosterschelde

Joop Span

Schrijvers Operatie Oosterschelde

Onbekend

Cast Operatie Oosterschelde

Onbekend

Operatie Oosterschelde

Wil jij weten waar Operatie Oosterschelde op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Operatie Oosterschelde draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Operatie Oosterschelde informatie

Benieuwd waar Operatie Oosterschelde over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Operatie Oosterschelde. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Operatie Oosterschelde al heeft ontvangen.

Operatie Oosterschelde trailer

Benieuwd of Operatie Oosterschelde iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Operatie Oosterschelde jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Operatie Oosterschelde kunt kijken!