Walburgiskerk: Shoes (2023)

Walburgiskerk: Shoes

50 minuten 24-09-2023
Op vrijdag 7 oktober presenteren Luxor en de Stichting Henrick Baderorgel een bijzonder filmconcert in de Walburgiskerk. Op het programma staat het klassieke, door Eye gerestaureerde meesterwerk Shoes, uit 1916. De film wordt ingeleid door NRC-redacteur Joyce Roodnat en live op het Baderorgel begeleid door de Rotterdamse stadsorganist Geert Bierling. Sociale kritiek Het melodrama Shoes, van Loïs Weber, volgt een winkelmeisje dat zo arm is dat ze geen schoenen kan kopen, en zo in de verleiding komt om zich te prostitueren. Loïs Weber (1879 -1939), ‘the leading female director-screenwriter in early Hollywood’, was de meest succesvolle vrouwelijke filmmaker van haar tijd en van grote invloed op de stille cinema. Ze regisseerde en schreef veel baanbrekende films - drama's waarin sociale en politieke kritieken werden gecombineerd met persoonlijke verhaallijnen. Feminisme Lois Weber baseerde het scenario van Shoes op een kort verhaal geschreven door de Amerikaanse suffragist Stella Wynne Herron. Dat verhaal was op zijn beurt gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een arme jonge vrouw uit een non-fictieboek over prostitutie uit 1912 van Jane Addams. In feite citeert Herron voor het motto van haar korte verhaal rechtstreeks uit Addams' werk: ‘Toen de schoenen te versleten raakten om voor de derde keer verzoold te kunnen worden en ze maar 90 cent had voor een nieuw paar, gaf ze de strijd op; haar eigen minachtende uitdrukking om te vertellen dat ze zich had verkocht voor een nieuw paar schoenen.' #MeToo Shoes was tientallen jaren verloren en ongezien, totdat het Nederlands Filmmuseum in 1990 een unieke nitraatkopie vond. In 2010 heeft Eye de film opnieuw digitaal gerestaureerd om de witte schimmelvlekken een voor een te verwijderen. In 2014 werd Shoes toegevoegd aan de National Film Registry van de VS, een bevestiging dat deze film tot de belangrijkste audiovisuele erfgoed van de VS toebehoort. Sindsdien (en rondom de #MeToo-beweging) is de film ontelbare keren vertoond en is inmiddels onderdeel van het curriculum op vele universiteiten.

Regisseur Walburgiskerk: Shoes

Onbekend

Schrijvers Walburgiskerk: Shoes

Onbekend

Cast Walburgiskerk: Shoes

Onbekend

Walburgiskerk: Shoes

Wil jij weten waar Walburgiskerk: Shoes op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Walburgiskerk: Shoes draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Walburgiskerk: Shoes informatie

Benieuwd waar Walburgiskerk: Shoes over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Walburgiskerk: Shoes. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Walburgiskerk: Shoes al heeft ontvangen.

Walburgiskerk: Shoes trailer

Benieuwd of Walburgiskerk: Shoes iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Walburgiskerk: Shoes jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Walburgiskerk: Shoes kunt kijken!