Eureka: de camera als getuige (2023)

Eureka: de camera als getuige

33 minuten 28-09-2023
De geboorte van het medium film wordt gedateerd rond het jaar 1895, toen de fameuze gebroeders Lumière in een Parijs café voor het eerst een openbare filmvoorstelling gaven. Natuurlijk ging daar een lange periode van veel trial en veel error aan vooraf, maar toen de eerste films het levenslicht zagen en geleidelijk ook de eerste bioscopen ontstonden, was de geest uit de fles. Werkelijkheid en fantasie konden als bewegend beeld worden vastgelegd. Het heeft de wereld ingrijpend veranderd. Het Gelders Archief beschikt over een rijkgevulde beeldbank met een grote variëteit aan filmmateriaal: familiefilms, polygoonjournaals, bedrijfsfilms, hobbyfilms. Uit dat materiaal stelden we speciaal voor de Dag van de Arnhemse geschiedenis een compilatie samen van beeldfragmenten waarin we Arnhem en omstreken in de eerste helft van de twintigste eeuw herkennen. Het oudste fragment dateert uit 1928, het jongste rond 1939. In de ontroerende beelden die amateurfilmmakers van hun familieleden maakten, zien we hoe nieuw en spannend het nog was om gefilmd te worden. We hinkstapspringen door een aantal markante gebeurtenissen: de onthulling van het Lorentzmonument door koningin Wilhelmina, de openstelling van de Rijnbrug. Er zijn beelden van hoe in 1935 de Stadsschouwburg afbrandde en een paar jaar later weer werd opgebouwd. Arnhem ligt er opgewekt en ongeschonden bij toen de Vierdaagse twee jaar voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1938 door Arnhem trok. Marianna van der Noordt (podcastmaker en beeldend kunstenaar) maakte er een soundtrack bij.

Regisseur Eureka: de camera als getuige

Onbekend

Schrijvers Eureka: de camera als getuige

Onbekend

Cast Eureka: de camera als getuige

Onbekend

Filmagenda van Eureka: de camera als getuige

Eureka: de camera als getuige

Wil jij weten waar Eureka: de camera als getuige op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Eureka: de camera als getuige draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Eureka: de camera als getuige informatie

Benieuwd waar Eureka: de camera als getuige over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Eureka: de camera als getuige. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Eureka: de camera als getuige al heeft ontvangen.

Eureka: de camera als getuige trailer

Benieuwd of Eureka: de camera als getuige iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Eureka: de camera als getuige jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Eureka: de camera als getuige kunt kijken!