https://filmfeed.tera.nl/api/images/download/128334-73dc36502fa3b31a4364575f923f716fef7cad11/{maxWidth}x{maxHeight}.(jpg|png)

Sibel (2020)

12 Angst
De film Sibel schippert tussen een fabel en een realistisch verhaal, maar is een tevens sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale, traditionele samenleving.
Bekijk filmtijden
Bekijk trailer

Sibel

12 Angst
95 minuten Drama 05-03-2020

Recensies Sibel

Metacritic: 65,1
MovieMeter: 3,75
Rotten Tomatoes 75

Filmposter Sibel

De film Sibel schippert tussen een fabel en een realistisch verhaal, maar is een tevens sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale, traditionele samenleving.

De ontvangst kan vrij onbetrouwbaar zijn bovenop de bergen van de Zwarte Zee in Turkije, dus de vrouwen die theebladeren plukken in het allegorische drama Sibel van Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci hebben hun toevlucht genomen tot een andere methode: ze fluiten. Niet zomaar eentonig getjilp, maar uitgebreide gesprekken waarin de dorpsroddels worden doorgegeven. Terwijl de vrouwen het fluiten beschouwen als een alternatief voor verbale praatjes, is het voor de 25-jarige Sibel de enige manier waarop ze kan communiceren. Sibel woont samen met haar alleenstaande vader Emin en haar jongere zus Fatma. In de afgelegen gemeenschap wordt ze als een paria behandeld omdat ze 'pech' brengt. Waaruit die ‘pech’ bestaat kan niemand duidelijk verwoorden maar heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Sibel vanwege haar handicap nooit een man zal vinden en geen kinderen zal krijgen. Sibel probeert op alle mogelijke manieren de aandacht te trekken van haar dorpsgenoten. Ze is voortdurend met iets bezig, oogst de gewassen op het land, hakt hout en kookt voor haar vader en jongere zus. Het lijkt wel of ze met hard werken haar plaaggeesten wil intimideren. Ze jaagt ook op een wolf waarvan wordt beweerd dat hij gevaarlijk is. Als ze de wolf zou kunnen doodschieten, zou ze zeker in aanzien stijgen. Er zitten duidelijk sprookjesachtige elementen in Sibel. Een grote boze wolf jaagt iedereen angst aan. Sibel's huiselijk leven maakt haar de Assepoester van het gezin en haar hatelijke zus Fatma kan net zo goed een slechte stiefzus zijn. Haar Prins Charming komt in de vorm van Ali, een gewonde voortvluchtige gedetineerde die ze in het bos beschermt en verzorgt. Zeer tegen de zin van haar vader gaat Sibel zich steeds onafhankelijker gedragen. Haar steeds sterker wordende opstandigheid en het toenemende vertrouwen in zichzelf zorgen ervoor dat ook haar vader en haar traditioneel ingestelde zus een meer eigentijdse kijk op de wereld krijgen. Actrice Damla Sönmez speelt op indrukwekkende wijze de rol van Sibel. Haar vlammende ogen spreken boekdelen over haar gevoel van onrechtvaardigheid. Vanuit haar onderdrukte positie in de gemeenschap komt ze op voor haar eigen identiteit, haar eigen gevoel en haar eigen leven. Strijdbaar en wars van intimidaties vecht ze voor een beter en ander bestaan. Dat is de kracht van Sibel. Een film die het persoonlijke verhaal optilt naar een universeel niveau.
Sibel Sibel Sibel Sibel Sibel Sibel
Filmposter Filmposter Sibel

Regisseurs Sibel

Cagla Zencirci

Guillaume Giovanetti

Schrijvers Sibel

Cagla Zencirci

Guillaume Giovanetti

Ramata Sy

Cast Sibel

Erkan Kolcak Kostendil
Emin Gürsoy
Elit Iscan
Damla Sönmez

Filmagenda van Sibel

Sibel

Wil jij weten waar Sibel op dit moment draait? Bij MrMovie kun jij in één oogopslag zien waar Sibel draait en waar je de film het snelst kunt gaan bekijken. Alle tijden van de bioscopen staan vermeld. Lekker gemakkelijk en eenvoudig!

Sibel informatie

Benieuwd waar Sibel over gaat? Op deze pagina vind je alle praktische informatie over Sibel. Je vindt informatie over hoelang de film duurt en welke recensies Sibel al heeft ontvangen.

Sibel trailer

Benieuwd of Sibel iets voor jou is? Bekijk dan de trailer! Zo kun je gemakkelijk zien of de Sibel jou aanspreekt. Op MrMovie zie je alle trailers van de films die in jouw bioscoop draaien. Overtuigd? Bekijk dan waar en hoelaat jij Sibel kunt kijken!